Fotbalul, sportul rege a fost şi este pentru marele public atracția numarul 1. Lucrurile stau la fel și în orașul de pe Someșul Mic, unde de-a lungul a 100 de ani s-au perindat sute de jucător, antrenori și alte persoane implicate în fotbal, și-n special la echipa de fotbal “U” Cluj. Sigur, spațiul nu-mi permite să-I amintesc pe toți, dar se cuvine să amintim unele personalități fotbalistice ce și-au pus amprenta asupra clubului “U”.

În perioada pionierat a echipei de fotbal la începutul epocii interbelice s-a remarcat un mare fotbalist, Aurel Guga, care a jucat și în reprezentativa națională în primul meci disputat la Belgrad contra Iugoslaviei, unde a dat și un gol.

Alți jucători de referință a acestei perioade de fotbal romantic au fost: fundașii Lazăr Sfera și Bulzan, apoi marele portar Andrei Sepci și nu în ultimul rând atacantul Sepi 2.

În cardul primului campionat național, sistem divizionar, 1932/1933, “U” Cluj a devenit vicecampioană, după ce și-a câștigat seria și-a disputat o finală cu Marea echipă Ripensia din Timișoara, în două manje. La Timișoara au câștigat bănățenii cu 5-3, iar la Cluj meciul s-a încheiat nedecis 0-0.

Un rezultat de referință a acestei echipe a fost realizat doi ani mai devreme, când “U” Cluj a reușit un 1-1 cu o mare echipă a lumii fotbalistice de atunci Hungaria.

Tot în acel an, dar în august, “U” învinge la Cluj campioana Ungariei Ujpest-ul cu 5-4. Trebuie amintit faptul că Ungaria era o forță fotbalistică în perioada interbelică, disputând și-o finală a Campionatului Mondial în 1938, cu Italia, pe care a pierdut-o cu 2-1.

În perioada 1940-1945, în urma cedării Ardealului de Nord Ungariei hortyste, echipa de fotbal ca de altfel și majoritatea facultăților Universității Ferdinand, s-au refugiat la Sibiu, o altă parte la Timișoara. E perioada când se naște imnul echipei, marșul de la Sibiu: “Haide, U! Haide, U! Ești simbolul tinereții studențești! Haide, U! Haide, U! Ești mândria unor inimi românești!”. “Noi luptăm, să-nălțăm! Prin avânt, prin voință și prin cânt! Un trup nou, suflet nou! Haide, U! Haide, U! Tempo U!”

Echipa formată la Sibiu obține o victorie strălucită în “Cupa orașului Cluj” cu 4-0 împotriva concitadinei Ferar, o echipă titrată care obținuse numai victorii la scor în competiția mai sus amintită. Din acea echipă a uiștilor îi amintim pe Mircea Luca, un adevărat portdrapel al clubului, pe atletul-fotbalist Silviu Coracu, pe Constantin Rădulescu, viitorul mare antrenor căruia îi poartă numele stadionul CFR Cluj de azi, pe marele atacant boemul Tony Dascălu. Nu pot să nu-I amintesc aici pe vărul primar al tatălui meu Borzan Nicolae, ulterior un renumit neurochirurg în Timișoara, apoi pe fostul meu profesor de limbă germană de la Liceul “Mihai Eminescu”, Lutz Iosif. “U” Cluj a fost o echipă boemă câștigând când nu te așteptai, împotriva unor echipe superioare din punct de vedere valoric și pierzând împotriva unor adversari mai puțin cotați valoric. În anul 1965, “U” reușește să câștige Cupa României într-o finală câștigată cu 2-1, împotriva echipei Dinamo Pitești (F.C. Argeș). Din acea echipă amintim alți jucători de referință ca Remus Câmpeanu, un alt simbol al uiștilor, un mare jucător Zoltan Ivansuc, și-un mare golgheter Mihai Adam. Ceilalți jucători ce-au pus umărul la câștigarea trofeului au fost: Moguț, Marcu, Georgescu, Grăjdeanu, Alexandru Vasile, Neșu, Szabo, Suciu, iar antrenori au fost Andrei Sepci și Robert Cosmoc.

Ulterior apar alte nume de referință pentru echipa universitară cum ar fi: Dan Anca, cel care în 1969 a făcut un meci memorabil pe stadionul Wembley într-un meci al Naționalei împotriva Angliei (1-1) și care s-a identificat cu clubul “U”, apoi un celebru cuplu de fundași centrali Pexa-Solomon, apoi extremă dreapta Alexa Uifăleanu.

Poate cea mai valoroasă echipă de fotbal după specialiști a fost cea dintre anii 1958-1963 din rândul cărei îi amintim pe: Viorel Mateianu, Petru Emil, Horațiu Moldovan, Gane Călin.

În deceniul al 8-lea al sec. XX, în “curtea” echipei intră alți jucători marcanți pentru istoria Clubului ca: portarul Lăzăreanu Marcel, finul tehnicean și om de gol al alb-negrilor Septimiu Câmpeanu(Tim sau Câmpeanu II), Sorin Bagiu, Pop Florin, Florescu, Dobrată Ciocan Ion, Manu Vasile apoi puțin mai târziu talentatul mijlocaș Musznai, Ioan Ovidiu Sabău, un mare fotbalist care a jucat în Olanda și Italia și a fost component de bază a Naționalei României, supranumită “Generația de aur”, apoi Radu Sabo, Răzvan Cociș, Ovidiu Maier, Gabriel Giurgiu, Marius Popescu, Dorin Goga, sunt câțiva dintre evidențiații jucători de fotbal pe care i-am enumerat.

Sigur din lipsă de spațiu, cu tot regretul am omis unii jucători, dar într-o lucrare mai amplă sper să ne amintim de cât de mulți tineri care au jucat fotbal pentru culorile alb-negru ale “Universității”.

Un alt sport de mare interes pentru clujeni și cu o bogată activitate e baschetul.

Echipele “Universității” Cluj, masculine și feminine au realizat performanțe notabile în competițiile interne și nu numai. La masculin echipa a câștigat 5 titluri naționale,7 locuri II, 5 cupe ale României și-o Super cupă. De asemenea echipa treptat se remarcă în competițiile internaționale F.I.B.A. Dintre jucătorii de marcă ai echipei, de-a lungul istoriei amintim aici pe Horia Demian, Matei Ruhrig, Mircea Barna, Mihai Albu, Gheorghe Roman care a fost și-un mare antrenor și pedagog, Mircea Cristescu, Bruno Roșnavsky, Marcel Țenter, Ghiță Mureșan singurul jucător român care a activat în NBA(din SUA) și care are și-o școală de baschet în SUA.

Echipa feminină de baschet are în panoplia sa 12 titluri de campioană a României. Din anul 1981 echipa a câștigat 10 titluri consecutive, cu o întrerupere de-un sezon în 1982/83.

Un mare aport la aceste succese l-a avut mare antrenor Nicolae Martin secondat cu succes de Horia Pop. Este de remarcat, de asemenea parcursul echipei în cupele europene, în Cupa Campioanelor Europeni baschetbalistele clujence reușind două calificări în sferturile de finală, și nu trebuie uitată marea victorie de la Cluj împotriva multiplei campioane europene Primigi Vincenza.

Dintre marile glorii clujene le amintim aici pe: Magdalena Páll-Jerebie, Floarea Anca, Mariana Bagiu, Gheorghița Bolovan, Aurora Dragoș, Enyedi Tünde, Manasses Ildiko, Paula Misăilă, Gabriela Kios.

 

Autor: Profesor Vladimir Bogosavlievici

 

Berea Clusa 1919o dedicăm Universității Cluj.