În procesul tehnologic de fabricare a berii Clusa, sunt respectate toate etapele specifice conceptului artizanal, de la măcinarea cerealelor până la fermentarea și maturarea îndelungată. Respectăm clienții și munca noastră, de aceea, alegem să transformăm materiile prime în bere pe cale naturală, cu multă răbdare.

Procesul de fabricare a berii începe prin măcinarea malțului cu ajutorul unei mori de malț. Acesta este transportat automat în vasul denumit „mash kettle” . Aici, malțul proaspăt măcinat este amestecat cu apa, la temperaturi presetate și menținute pentru perioade diferite de timp, conform rețetei maestrului berar. În același vas are loc procesul de „lautering” cu rol de separare a mustului de bere de borhot.

Mustul de bere este transferat automat în al doilea vas, unde au loc doua procese. În primul proces, cel de fierbere a mustului de bere, se adaugă hameiul, iar în al doilea proces, are loc sedimentarea resturilor de hamei și a altor componente solide în suspensie, printr-un proces denumit whirpool (centrifugarea mustului de bere) urmate de o perioada „de odihnă” în care continuă sedimentarea.

Mustul de bere obținut este evacuat și răcit rapid la o temperatura de aproximativ 20 grade pentru berile de tip ale sau mai jos pentru cele de tip lager. Astfel, lichidul ajunge în fermentatore la temperaturile ideale tipului de bere dorit pentru procesul de fermentație respectiv transformarea zaharurilor în alcool și CO2 cu ajutorul drojdiei.

După terminarea fermentație (variază în funcție de tipul de drojdie) are loc maturarea acesteia. Timpul în care berea se maturează variază între 2-6 săptămâni, în funcție de tipul de bere. Berile speciale pot ajunge chiar și la 6-12 luni de maturare în fermentatoare.

O tehnică intermediară între procesul de maturare și îmbutelierea berii este cel de „dry hop” prin care berea este trecută print-un vas „hop gun” în care este introdus hamei pentru aromatizarea mai puternică a berii.

Procesul se încheie cu îmbutelierea berii în sticle sau în butoaie.

Procesul de obținere al berii este unul absolut natural, fără enzime sau alte componente chimice menite să „grăbească” procesul de fabricare. Spre deosebire de berea „de raft ” care are un termen de valabilitate îndelungat, berea artizanală se degradează destul de repede. Fiind un produs natural, timpul de valabilitate este redus considerabil. Însă, dacă este păstrată în condițiile specificate, putem spune că 6 luni este un termen de valabilitate acceptabil.